Eerste waterstofbus in Connexxion-regio HWGO

De eerste waterstofbus voor Connexxion-concessie Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee is aangekomen in Heinenoord. Dit is de eerste bus in een serie van vier. De komende tijd levert producent VDL wekelijks één bus af. Na een korte inwerkperiode voor chauffeurs worden de bussen ingezet op R-Net lijn 436.

Deze vier bussen van VDL zijn de eerste waterstofbussen die in deze concessie in gebruik worden genomen. Connexxion schafte ze een paar jaar geleden al aan. De ingebruikname liep vertraging op door onder meer complexe wet- en regelgeving rondom de inzet van waterstofbussen. De buschauffeurs en monteurs die met deze bussen gaan werken, hebben inmiddels naast rijbewijs D ook rijbewijs E behaald, een voorwaarde om met deze bijzondere constructie de weg op te mogen. Bustype VDL SLF-E H2 is namelijk uitgerust met een aanhanger waarin de H2 techniek is ondergebracht. Het is daardoor een opvallende bus die erg in het oog springt. Het voordeel hiervan is dat het extra gewicht van de H2 installatie niet ten koste is gegaan van het aantal te vervoeren passagiers. Het aantal passagiers ligt hierdoor op hetzelfde niveau als dat van een vergelijkbare dieselbus.

Met een volle tank kunnen deze bussen ongeveer 350 kilometer afleggen. Tanken gebeurt bij het waterstofstation van Air Liquide in Rhoon. Dit ligt langs de route van lijn 436. In 2021 wordt het aantal waterstofbussen in Hoeksche Waard–Goeree Overflakkee uitgebreid dankzij de aanschaf van 20 nieuwe bussen van Solaris.

 
Transdev, the mobility company