Saskia
Saskia

Ik haal heel veel motivatie uit werkplezier, maar zeker ook uit mezelf blijven ontwikkelen.

Saskia, Algemeen directeur Witte Kruis

Van OV-concessiedirecteur Noord-Holland naar algemeen directeur van Witte Kruis; Saskia is een goed voorbeeld van de mogelijkheden binnen Transdev. Onze nieuwe ‘Overstapper’ vertelt over de rollen die ze heeft vervuld binnen onze organisatie en over haar eerste maanden aan het roer van de grootste acute zorgorganisatie van Nederland. “Ik haal heel veel motivatie uit werkplezier, maar zeker ook uit mezelf blijven ontwikkelen. Deze overstap is voor mij een prachtige kans om te groeien.”

Voordat Saskia in 2007 begon bij Connexxion, had ze al bijzondere OV-ervaring opgedaan. “Na mijn studie Technische Bedrijfskunde ben ik in 2005 naar Ghana vertrokken om daar ‘Metro Mass Transit’ te ondersteunen met het opzetten van een HR-afdeling en deze te leiden. Dit nieuwe OV-bedrijf was een gezamenlijk project van de Ghanese en de Nederlandse overheid om openbaar vervoer in Ghana te verbeteren. Een heel bijzondere en leerzame tijd,” vertelt ze. Na twee jaar keerde Saskia terug naar Nederland en besloot haar opgedane ervaring in te zetten bij Connexxion. “Ik startte bij het Tenderteam, waar we verantwoordelijk zijn voor het winnen en behouden van concessies. Uiteindelijk heb ik een aantal jaar als projectleider in dat team gewerkt. Ik leer in elke rol elke dag nieuwe dingen en ik heb vaak na een aantal jaren behoefte aan grotere ontwikkelstappen. Vanuit die optiek ben ik op zoek gegaan naar de volgende uitdaging.” 

Die nieuwe uitdaging vond Saskia in de rol van manager vervoerplanning voor regio Midden-Nederland. “Ook daar heb ik veel geleerd, maar kwam er ook al relatief snel achter dat ik graag meer multidisciplinair wilde werken. Vervoerplanning was een vrij ‘nauw’ vakgebied, ik wilde graag een functie met meer breedte,” legt ze uit. Via functies als accountmanager voor de provincie Noord-Holland en manager Commercie kwam Saskia in 2017 (halverwege een MBA-opleiding aan Nyenrode) terecht in haar voorlopig laatste OV-rol: concessiedirecteur voor Noord-Holland. “Hier vond ik de essentie van het werken ‘in de regio’. Een fijn team, betrokken collega’s en mooi werk met alle aspecten van het OV.”  

"Ga het gesprek aan als je ambities hebt die je in je huidige rol niet waar kan maken"


“Na een kleine drie jaar in de functie van concessiedirecteur ben ik weer voorzichtig gaan rondkijken. Bewust niet binnen het OV, maar naar een ander inhoudelijk werkveld. Ik vond het werk nog steeds heel leuk en de coronacrisis, hoe vervelend ook, bracht ook genoeg nieuwe, interessante vraagstukken met zich mee. Toch wilde ik een stap verder maken. Dat is een punt dat ik graag meegeef aan collega’s: ga het gesprek aan als je ambities hebt die je in je huidige rol niet waar kan maken. Transdev biedt daar een goede omgeving voor, te lang een functie blijven uitoefenen die je niet prikkelt, is nooit goed.” 

Die stap verder diende zich aan toen algemeen directeur van Witte Kruis, Robin Alma, vertrok bij de zorgorganisatie. “Toen is het balletje gaan rollen,” lacht Saskia. “Er volgde een traject met vele gesprekken met o.a. de Raad van Commissarissen en het management van Witte Kruis. In het begin was men, begrijpelijk, enigszins sceptisch. Ik kwam immers vanuit het OV. Wel met voldoende relevante ervaring, maar niet binnen deze sector.” Maar het vertrouwen ontstond snel toen Saskia in de gesprekken uitlegde dat ze een bijzondere, persoonlijke band heeft met de zorg. “Op jonge leeftijd heb ik een ernstig ongeval gehad en ben ik heel goed opgevangen door de zorgverleners ter plaatse. Dat heeft indruk gemaakt. Ik heb in die tijd veel ziekenhuizen van binnen gezien en wat me bovenal is bijgebleven is de professionele maar vooral menselijke benadering van het zorgpersoneel. Jaren later werd ik op straat herkend door de ambulanceverpleegkundige die als eerste ter plaatse was tijdens mijn ongeluk. Dankzij hem en zijn collega’s heb ik de zorg altijd een warm hart toegedragen.

"Witte Kruis is een uiterst professionele, innovatieve, maar ook ‘lerende’ organisatie"


Saskia werd op 1 februari van dit jaar aangesteld als algemeen directeur bij Witte Kruis en ook hier voelde ze zich al snel thuis. “Het is heel mooi om te zien dat het een uiterst professionele, innovatieve, maar ook ‘lerende’ organisatie is. Die constante wil om te verbeteren past erg goed bij me,” zegt ze opgewekt. “Ik ben eigenlijk in het diepe gesprongen, in mijn ogen de beste manier om je een nieuwe situatie eigen te maken. Op verschillende manieren probeer ik deze nieuwe wereld te ontdekken. Veel met collega’s spreken, podcasts luisteren, wetten lezen en vooral voortdurend je ogen en oren openhouden. Ik kijk erg uit naar het moment dat het weer verantwoord is om de praktijk op te zoeken, om mee te gaan op diensten en ritten.”

Een compleet nieuwe sector, een compleet nieuwe rol en dat in een tijd waarin de wereld nog aan het opkrabbelen is na een aangrijpend jaar. Het zijn dingen waar Saskia merkbaar veel energie uithaalt. “Veel dingen zijn nog even wennen natuurlijk, maar ik geniet met volle teugen van alles wat op mijn pad komt. Er zijn hier veel nieuwe ideeën en initiatieven en ik zie het dan ook als een voorrecht om deze drive, dit enthousiasme, in goede banen te leiden. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Ik ben nog steeds heel blij om binnen Transdev te mogen werken en dan ook nog eens in een nieuw, uitdagend werkveld. Het is ‘the best of both worlds’!”

Transdev, the mobility company