Ronald
Ronald

Ik zit voorin mijn cabine, ‘op de bok’

Ronald, Machinist

In de werkplaats van een Amersfoorts rangeerterrein zit machinist Ronald een dolletje te maken met diverse collega’s die voorbij lopen, vanzelfsprekend op gepaste afstand. Hij is een echt ‘mensenmens’, zoals hij zelf zegt. En dat is te merken aan zijn omgang met de andere werknemers op en rond het rangeerterrein. Hij rijdt op de Valleilijn, de treinverbinding van Connexxion tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Opgewekt en gepassioneerd vertelt hij over zijn werk.

“Jaren geleden ben ik begonnen in de OV-wereld als buschauffeur bij Centraal Nederland. Het contact met de passagiers vond ik fantastisch, maar ik wilde nieuwe, andere uitdagingen.” Ronald vertelt dat hij nog heeft gewerkt als vrachtwagenchauffeur en touringcarchauffeur alvorens hij het asfalt verruilde voor het spoor; “nu rij ik dagelijks hier door de Gelderse Vallei, een prachtig stuk met haast on-Hollandse glooiingen. Het mooiste is nog wel om te zien hoe het landschap verandert met de seizoenen, heel bijzonder.”
 
Tijdens zijn diensten behelst Ronald in z’n eentje treinen van soms meer dan 100 meter lang. “Ik zit voorin mijn cabine, ‘op de bok’. Daardoor heb ik minder contact met reizigers, maar het is wel veel rustiger werken dan op bijvoorbeeld de bus. Geen drukke wegen, geen afleidingen. Wel zo fijn als je bedenkt de verantwoordelijkheid te hebben over een hele trein met inzittenden.”

Transdev, the mobility company